Mantelzorgondersteuning

Ben jij mantelzorger?

Zorg jij voor een familielid, vriend of buur die langdurig ziek is of een beperking heeft? Dan ben je mantelzorger. Je helpt bijvoorbeeld met boodschappen, schoonmaken, douchen of medicijnen. Dit kan veel voldoening geven, maar het kan ook zwaar zijn.

inZet helpt met mantelzorgondersteuning

Bij inZet kan je in persoonlijke gesprekken hulp en advies krijgen van onze mantelzorgcoördinatoren. Daarnaast organiseren wij ook het mantelzorgcafé en wijkbijeenkomsten. Tijdens het mantelzorgcafé worden thema’s besproken en kunnen mantelzorgers ervaringen delen en informatie krijgen van mantelzorgcoördinatoren. Wijkbijeenkomsten zijn vooral bedoeld om andere mantelzorgers te ontmoeten (lotgenotencontact) om verhalen te delen en tips of advies te vragen aan elkaar.

Inloopspreekuur

Hulp nodig bij aanvragen van de mantelzorgwaardering? Of andere vragen over mantelzorg? Kom langs bij ons inloopspreekuur.

Datum en tijd: Iedere donderdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur
Locatie: inlooplocatie Noordhove & Seghweart, Petuniatuin 7a (naast fysiotherapie Seghwaert)

Waardering voor mantelzorgers

De gemeente Zoetermeer is dankbaar voor mantelzorgers. De gemeente geeft daarom ieder jaar een mantelzorgwaardering van € 200,- aan veel zorgende mantelzorgers. Jonge mantelzorgers (onder de 18) kunnen een cadeaubon krijgen.

Belangrijk! Vraag de waardering zelf ieder jaar opnieuw aan op de website van Mantelzorgcentraal. Aanvragen kan van 1 april tot en met 10 november.

Nieuws en activiteiten

Aangemelde mantelzorgers ontvangen naast de mantelzorgwaardering of cadeaubon ook:

  • Een nieuwsbrief en het magazine MantelKracht.
  • Een uitnodiging voor een feestelijke bijeenkomst op de Dag van de Mantelzorg.
  • Activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers.

Respijtzorg: even pauze van het zorgen

Respijtzorg betekent dat iemand (tijdelijk) jouw zorgtaken overneemt, zodat je uit kan rusten. Zo kan je de mantelzorg langer volhouden. Onze coördinatoren mantelzorgondersteuning en de onafhankelijke clientondersteuners van Zorgbelang geven gratis advies over het aanvragen van Respijtzorg.

Mantelzorgmakelaars kunnen de respijtzorg voor jou aanvragen en regelen. Dit is niet gratis. Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan kan je de kosten voor een mantelzorgmakelaar misschien voor een deel terugkrijgen. Meer informatie kan je vinden via Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars & en het filmpje van Mantelzorg.nl | Wat is respijtzorg.

Respijtzorg: even pauze van het zorgen

Respijtzorg betekent dat iemand (tijdelijk) jouw zorgtaken overneemt, zodat je kan uitrusten en zo de mantelzorg langer volhouden. Meer informatie: filmpje van Mantelzorg.nl | Wat is respijtzorg.

De coördinatoren mantelzorgondersteuning van inZet en de onafhankelijke clientondersteuners van Zorgbelang geven gratis advies over het aanvragen van Respijtzorg.

Mantelzorgmakelaars kunnen de respijtzorg voor je aanvragen en regelen. Dit is niet gratis. Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan kan je de kosten voor een mantelzorgmakelaar misschien voor een deel terugkrijgen. Meer informatie: Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars.

Er zijn verschillende vormen respijtzorg:

Respijtzorg licht: kortdurende activiteiten

Dit zijn activiteiten waarbij je als mantelzorger kan kiezen om zelf wel of niet mee te gaan tijdens de activiteit zoals:

Voorbeeld: de Onvergetelijke kookclub Zoetermeer

De Onvergetelijke Kookclub Zoetermeer is een initiatief van Alzheimer Nederland regio Haaglanden en Resto Van Harte en wordt ondersteund door de gemeente Zoetermeer. De Onvergetelijke Kookclub is een activiteit waarbij mensen met dementie en hun mantelzorger zelf aan de slag gaan, met een professionele kok en vrijwilligers, om een 3-gangen diner te bereiden en vervolgens samen te eten. Plezier, een gezellig avondje uit en het ontmoeten van lotgenoten staan centraal.

Respijtzorg door aanwezigheidszorg aan huis

Aanwezigheidszorg betekent dat iemand thuis komt bij de persoon die mantelzorg nodig heeft. Zo krijgt de mantelzorger extra tijd om met andere dingen in uw leven bezig te zijn.

Via vrijwilligers

Een vrijwilliger kan bij de persoon thuis blijven zodat u even iets voor zichzelf kan doen. Dit kunnen bijvoorbeeld vrijwilligers zijn van:

Via thuiszorgorganisaties

Vanuit een indicatie via de Wmo of de Zorgverzekeringswet kan aanwezigheidszorg aangevraagd worden. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met een Wmo consulent. Kijk voor meer informatie bij Hulp en ondersteuning (Wmo).

Voorbeeld: Mantelzorgermaatje via Stichting MEE

Stichting MEE doet nu een proef met het Mantelzorgermaatje. Het is een maatjesproject waarin (vrijwillige) maatjes gekoppeld worden aan mantelzorgers. Deze maatjes bieden een luisterend oor en zijn voor de mantelzorger een vertrouwenspersoon met kennis van zaken rondom mantelzorgondersteuning.

Respijtzorg door dagopvang

Bij dagopvang kan de persoon die mantelzorg nodig heeft één of meer dagen in de week naar een plek waar diegene een passende activiteit doet. Denk aan een buurthuis, wijkcentrum of dagbesteding bij een zorgboerderij. De mantelzorger hoeft dan de hele dag niet te zorgen. 

Voor volwassenen is er dagbesteding van:

  • De Buurvrouw
  • t Vonkje
  • Carpe Diem
  • Buytenthuis
  • Tuingezel
  • Activisie
  • Cjoe
  • Activiteitencentrum De Spil

Meer informatie vind je op Zoetermeerwijzer of Respijtzorgoverzicht op Mantelzorg Centraal.

Voor kinderen met een beperking is er ook dagbesteding. Kijk voor meer informatie op Zoetermeerwijzer | Dagopvang voor kinderen met een beperking.

Voorbeeld: De Buurvrouw Annie en de Buurvrouw Gonnie

inZet heeft sinds kort ook een laagdrempelige dagvoorziening: de Buurvrouw. Dit dient onder andere als mantelzorgondersteuning. Kijk voor meer informatie bij: inZet | De Buurvrouw.

Respijtzorg door Kortdurend verblijf of Logeeropvang

Een kort verblijf in een instelling is voor mensen die niet alleen thuis kunnen zijn en hulp krijgen van een mantelzorger en. De persoon heeft 24 uur per dag toezicht en/of zorg nodig. Bij een kort verblijf logeert iemand maximaal 72 uur per week in een instelling waardoor de mantelzorger even geen zorg hoeft te geven. Meer informatie: Kortdurend verblijf in een instelling (Wmo).

De mogelijkheid van een kort verblijf is afhankelijk van de zorg die de persoon nodig heeft. Volwassenen kunnen logeren in:

Afhankelijk van de zorg die een kind of jongere nodig heeft is er ook logeeropvang voor kinderen en jongeren. Meer informatie: Zoetermeerwijzer | Logeeropvang voor kinderen en jongeren. Je kan ook contact opnemen met Meerpunt.

Hulp vanuit de gemeente aan mantelzorgers (Wmo)

De gemeente biedt praktische hulp aan mantelzorgers en de persoon waarvoor zij zorgen. Of je hier recht op hebt is afhankelijk van de situatie. Wil je meer weten, neem dan contact op met een Wmo consulent van de gemeente. Kijk voor meer informatie bij Hulp en ondersteuning (Wmo).

Mantelzorgparkeervergunning

Ben je mantelzorger en woont de persoon voor wie je zorgt in een betaald parkeren gebied of in een blauwe zone gebied in Zoetermeer? Dan kan je een mantelzorgparkeervergunning aanvragen. 

Meer informatie en het aanvraagformulier: Mantelzorgcentraal | Parkeren.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op jouw eigen terrein waar ook jouw huis staat. De persoon die je verzorgt woont in de mantelzorgwoning. Je kan ook zelf in de mantelzorgwoning wonen en dan woont de persoon die je verzorgt in het huis. 

Meer informatie: Mantelzorgwoning.

Onafhankelijk advies

Wil je bij mantelzorg hulp van iemand die onafhankelijk is van de gemeente of een zorgverlener? Bij het Adviespunt Zorgbelang werken onafhankelijke cliëntondersteuners. Ze hebben geheimhoudingsplicht. De hulp is gratis.

Zij luisteren naar jouw vraag om hulp, denken mee en adviseren. De cliëntondersteuners kunnen ook bemiddelen bij klachten en problemen met zorgaanbieders en indicatiestellers.

Ook jongeren kunnen terecht bij de cliëntondersteuners. Meer informatie:Adviespunt Zorgbelang.