Hennita Telting-Jokhoe, bewoonster van Zoetermeer en 70 jaar oud, zorgt al 12,5 jaar intensief voor haar man, maar kwam er pas 1,5 jaar geleden achter dat ze mantelzorger is. Die realisatie kwam niet doordat de huisarts of een andere zorgaanbieder dat aankaartte, maar door haar schoonzus. Zij is al jarenlang mantelzorger voor haar eigen moeder en drukte Hennita herhaaldelijk op het hart om zich officieel te registeren als mantelzorger. ‘Onzin, dacht Hennita, want dat doe je toch gewoon.’  

Toch begon ze te twijfelen en heeft zich toen geregistreerd bij Zoetermeer Mantelzorgcentraal(externe link). Er volgde een email over het mantelzorgcafé, Hennita werd nieuwsgierig en wilde weten wat zo'n café dan inhoudt. Ze kwam daar al snel in gesprek met andere mantelzorgers die ieder zo hun eigen verhaal hadden, waar ze tegenaan liepen en hoe zwaar het is. En, heel toevallig, kwam ze daar een kennis tegen, die ook mantelzorger was van haar man. Omdat die kennis merkte dat Hennita nog wat vragen had, zoals ‘waar haal je welke hulp vandaan?’, adviseerde ze haar om een afspraak te maken met Wicorel Koning, coördinator Mantelzorg bij inZet. De eerste afspraak volgde, Hennita vertelt daarover 'vanaf het eerste moment was er een klik en door Wicorel ben ik op het pad gekomen die ik nodig had. Zo heeft ze bijvoorbeeld voorgesteld om een aanvraag voor een traplift te doen en voor hulp in het huishouden.‘Die aanvragen kunnen alleen via haar, omdat je een geregistreerd mantelzorger bent.’ De traplift was gelukkig niet meer nodig, want Hennita en haar man konden kort daarop verhuizen naar huis op de begane grond. Bij de verhuizing werd ook hulp geregeld door een ouderenbegeleider.

Binnenkort krijgt de mantelzorgster wat meer tijd voor haarzelf, want er is ook geholpen bij de aanvraag voor een buddy voor haar man. ‘Ik vind het bijzonder, een waardevolle aanwinst,’ aldus de 70-jarige mantelzorger over de ondersteuning en het luisterend oor. Op de vraag ‘waar zou u nu staan als uw zus het nooit had gezegd om officieel te registreren als mantelzorger?’, antwoord Hennita, ‘dan was ik nog steeds op het oude pad doorgegaan'.  

Op de dag van vandaag bezoekt Hennita nog steeds de mantelzorgcafés en is ook naar een Mantelzorgdag geweest. Ook heeft ze een bloemschikcursus gevolgd, een van de tips die ze heeft opgevolgd die de coördinator Mantelzorg heeft geadviseerd. En die luidt ‘Tijd voor jezelf nemen met iets wat je heel leuk vindt. Tenslotte raad Hennita aan voor mensen die nog geen mantelzorgers zijn...twijfel niet (meer) en neem gelijk contact op met een coördinator Mantelzorg bij inZet, registreer je officieel als mantelzorger en ga naar het mantelzorgcafé.  

Mantelzorgondersteuning 

Balans houden tussen ‘zorgen voor de ander’ en ‘zorgen voor jezelf’ is heel belangrijk voor mantelzorgers, inZet ondersteunt mantelzorgers van alle leeftijden in verschillende situaties. De ondersteuning voor mantelzorgers is onafhankelijk, kosteloos en vrijblijvend. Je hebt geen verwijzing nodig en kunt direct contact met ons opnemen. Mantelzorgers hebben recht op ondersteuning vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Onze mantelzorgcoördinatoren in Zoetermeer werken binnen de wijken samen met andere organisaties die mogelijk betrokken zijn bij de zorg rondom jouw naaste. Hierdoor zijn de lijntjes kort en is er snel een eerste contact gemaakt. 

Hulp

Wil je weten of jij mantelzorger bent of heb je daar vragen over? Neem dan contact via de email of telefoon. Je kan ook terecht op het inloopspreekuur Mantelzorgondersteuning bij de inZet inlooplocatie Seghwaert/Noordhove (Petuniatuin 7a) op donderdagmiddag van 15.00-16.00. De coördinator mantelzorgondersteuning gaat graag het gesprek met je aan.