Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom is dit jaar een voorlichtingscampagne Senioren en Veiligheid vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met o.a. de politie.

Hierbij krijg je concrete tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van criminaliteit en wat je moet doen als het wel gebeurt. Met de slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’ wordt aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: babbeltrucs, spoofing, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Op donderdag 19 mei om 15 uur is er bij inZet Oosterheem een gratis voorlichting.  Aanmelden is niet nodig.

Slachtofferschap

Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen is ieder slachtoffer er een te veel. Daarnaast zien politie en de Fraudehelpdesk sinds de coronacrisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (waarbij mensen via een bekende – die op zijn beurt gehackt is – om bij via WhatsApp snel geld over te maken) fors toegenomen. Maar ook spoofing (waarbij iemand zich bijvoorbeeld voordoet als bankmedewerker om aan privégegevens te komen), babbeltrucs (aan de deur) en phishing (waarbij via een link in een email of sms toegang wordt verkregen tot een computer) nemen hand over hand toe.

Slachtoffer worden van deze vaak gewiekste praktijken kan iedereen overkomen. En dus ook elke oudere. Daarom krijgen senioren via de campagne concrete handvatten die hen weerbaarder maken tegen criminelen. Meer info en tips vind je op Maakhetzeniettemakkelijk.nl

Wanneer

Donderdag 19 mei van 15 tot 17 uur

Waar

inZet Oosterheem
Zanzibarplein 5

Kosten

Gratis

Aanmelden

Aanmelden is niet nodig