De inZet locatie, CJOE@Zoetermeer, is sinds augustus 2022 verhuisd van de Vaartdreef naar de Roggeakker 194 te Zoetermeer. We delen het pand met het ambulante team van inZet dat inwoners voor GGZ-begeleiding thuis biedt. De ruimte is de afgelopen maanden door deelnemers van de CJOE-activiteiten aangekleed. Een leuke klus waar veel voldoening is uitgehaald, de deelnemers voelen zich welkom en thuis bij ons.

Het team van CJOE@Zoetermeer heeft een mooi programma ontwikkeld voor de inwoners van Zoetermeer. Ook dit gaat in samenspraak met de deelnemers. Het programma biedt verschillende pijlers:

1. Ontmoeting: tijdens de inloop kan je je eigen hobby/interesse (her)ontdekken en sociale contacten aangaan

2. Meedoen: tijdens de activiteiten leer jij je rol binnen een groep, draag je bij aan peer-to-peersupport en kan je je krachten (her)ontdekken

3. Werken aan jezelf: met behulp van de ervaringsdeskundige bespreek je actuele herstelthema’s zoals zelfliefde of grenzen bewaken. Dit kan met behulp van onderdelen uit trainingen of door een hele training volgen.

Ook de uitvoering van het programma is in handen van de deelnemers zelf, onder begeleiding van de participatiemedewerkers of ervaringsdeskundige.

Je staat er niet alleen voor

Bij CJOE krijg je de ruimte om sociale contacten op te doen in een veilige omgeving. Dat lijkt logisch, maar is niet zo vanzelfsprekend omdat je bijvoorbeeld door schaamte of overlevingsstrategieën je sociale contacten verloren bent. A;s je geland bent bij CJOE, dan kan je meedoen met het programma.

De activiteiten worden door deelnemers bedacht, georganiseerd en samen uitgevoerd. Je krijgt de ruimte om je wensen en doelen in te brengen en dan op je eigen tempo aan de slag te gaan. Natuurlijk sta je er tijdens het werken aan je herstel niet alleen voor. Naast de steun van de andere deelnemers aan de groep krijg je ook support van de participatiemedewerkers en ervaringsdeskundige. We besteden veel aandacht aan evaluatie, zodat we samen goed kunnen bespreken op welke manier jij vooruit gaat en hoe we je daarbij verder kunnen helpen.

CJOE@Zoetermeer biedt maandelijks een programma aan, maar dat kan je meer als een hulpmiddel zien. Bij CJOE stel jij je eigen programma samen, net zoals jij dat nodig hebt voor jouw herstel. Natuurlijk helpen we je daarbij. De basis is er, het vertrouwen ook, daarmee de ruimte om 'buitengewoon’ te zijn. We denken altijd in mogelijkheden; wat kan er wel? En soms heb je op die vraag een antwoord dat we niet bij CJOE kunnen realiseren. Dan kijken we waar het wel kan en regelen het gewoon. We bieden ruimte om te groeien en te bloeien; grenzen verkennen en niet meteen teruggefloten worden.

Claudia is deelnemer bij CJOE en heeft dit persoonlijk ervaren in de afgelopen jaren. “Twee jaar geleden, na mijn opname, leek het mijn hulpverlener verstandig om de stap naar CJOE te zetten. Ik zat de hele dag thuis en had geen daginvulling met als gevolg dat ik maar zat te wachten tot de dag voorbij was. De hulpverlener heeft het contact met CJOE geregeld en een afspraak gemaakt. Samen zijn we daar naartoe gegaan. Ik voelde me eenzaam en een buitenstaander, maar de participatiemedewerker nodigde me uit om deel te nemen aan de activiteit. Deze uitnodiging gaf me een fijn gevoel omdat ik erbij betrokken werd en er mocht zijn. Door de positieve ervaring werd de drempel om voor de tweede keer naar CJOE toe te gaan lager. Langzaamaan kreeg ik contact met de andere deelnemers. Ik leerde de mensen kennen en voelde erkenning en betrokkenheid van de groep. Ik werd steeds socialer en creëerde eigenaarschap; Ik deelde mijn ervaring over een eerder uitgevoerde activiteit en dat ik deze miste. Ik werd gehoord en de activiteit ‘bakken’ kwam op het programma. Door de participatiemedewerker werd ik verder uitgedaagd de activiteit te gaan organiseren en uit te voeren. Ik kwam uit mijn comfortzone en dat vond ik leuk.

Het organiseren en uitvoeren van de activiteit liet mij groeien. Ik begon in mezelf te geloven en meer voor mezelf op te komen. Dit deed ik niet alleen op CJOE, maar ook in gesprekken met hulpverleners. Ik hervond mezelf iedere week een beetje meer en merkte dat ik uit mijn deelnemersrol groeide. Ik ging in gesprek met de participatiecoördinator en samen kwamen we tot de conclusie dat ik er klaar voor was om de rol als vrijwilliger te vervullen. Ik ben nu ruim drie maanden vrijwilliger bij CJOE en geniet ervan mijn krachten voor anderen te zetten zodat ik kan zien dat het steeds beter met ze gaat.”

Wil jij meer weten over CJOE?

Neem dan contact op met team CJOE door te bellen naar 06 8688 5350 of mail naar cjoezoetermeer@fonteynenburg.nl