Janine Epping en Annet Westerhof, beiden pedagoog, werken voor het Opvoedadviespunt bij inZet. ‘We werken samen met de ouders. Dat vinden wij zelf ook het allerleukst’, aldus Annet.

‘Ouders begeleiden bij de opvoedvragen over hun kinderen, dat is onze hoofdtaak’, zegt Annet met enthousiasme. ‘We zijn van de preventie, bieden lichte ondersteuning.’

Over de leeftijdscategorie tussen twee en zes jaar, komen de meeste vragen binnen. ‘Mijn kind kan zo boos worden, wat kunnen we doen? Kinderen met slaapproblemen, ‘moeilijke eters’. Vragen rond niet-luisteren en grenzen stellen.

‘Luisteren, contact maken, uitleg geven, normaliseren, onzekerheid bij ouders wegnemen door te vertellen wat leeftijdsspecifiek is en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Dat werkt verhelderend, dan kunnen ouders het gedrag van hun kind beter plaatsen’, legt Annet uit.

Naast adviseren, maken Annet en Janine tijd om te luisteren. ‘Het helpt als ouders hun ei kwijt kunnen, om het allemaal weer wat lichter te kunnen zien. We werken samen met de ouders en dat vinden wij zelf ook het allerleukst’, aldus Annet.

Gevoelig voor prikkels

Een moeder belde over haar dochtertje van vier. ‘Het meisje, ik noem haar Emma, had een broertje gekregen. Emma was lief naar haar broertje, op school was zij voorbeeldig’, vertelt Annet. ‘Maar als zij uit school kwam brak zij de tent af. Zij ging gooien met dingen als haar iets werd gevraagd, ze was heel boos. Moeder benoemde haar emoties: ik zie dat je boos bent. Het hielp allemaal niet. Ze bracht Emma naar de tuin om uit te razen dan trok zij de plantjes uit de grond. Zij was snel helemaal in ‘het rood’.

Hoe kon Emma haar ‘volle’ hoofdje leger maken? Door te springen op de trampoline en te sjouwen met zware dingen. Eerst rustig iets drinken, dan op de trampoline werkte niet. Meteen uit school springen op de trampoline, dan aan tafel iets drinken, wel. Kleine veranderingen kunnen al een verschil maken.

Soms kan de tafelopstelling, wie zit naast wie, al uitmaken’, zegt Annet lachend. ‘Kinderen om de beurt iets laten vertellen tijdens het eten, hier leiding aangeven zodat ze elkaar niet hoeven te overschreeuwen. Dan hoor je van ouders dat het al echt beter gaat thuis.’

Puber in huis

In de puberteit werkt het beter als ouders anders met hun kinderen omgaan. ‘Dus niet meer heel veel regels stellen, maar de puber ‘aanzetten’, zoals wij dat zeggen. Ga ze bevragen. Als ze boos worden, probeer er zelf uit te blijven, anders kan het snel escaleren’, weet Annet. ‘Als de puber dit wil, want die heeft natuurlijk best een sterke eigen mening, kan hij met zijn ouders mee komen op gesprek. Hoe zie jij dit nou? Waar heb jij last van?  Wat is voor jullie samen een goede oplossing?

Afstemmen èn grenzen blijven stellen. Sommige ouders doen dat van nature al en gaat het bijvoorbeeld meer om benoemen van emoties voordat ze direct naar de oplossing gaan.

Iedereen is anders. ‘In gesprek met de ouders zien we wat ze nodig hebben. Wat is het stukje waar zij ondersteuning in kunnen gebruiken? Om dat goed in beeld te krijgen, dat is ons vak’.   

Kindfactoren

Soms is er vermoeden van ASS (autisme)of ADHD. Als ouders bepaalde kenmerken noemen, de situatie niet verbetert en je hebt het idee dat ze pedagogisch vaardig zijn, is er mogelijk meer aan de hand. Dan kunnen we, in overleg met de ouders, bespreken met netwerkpartners wat passende hulp zou zijn voor ouders en kind. Overleggen met de Praktijkondersteuner jeugd van de huisarts, de jeugdgezondheidszorg, of met de schoolmaatschappelijk werkers als het op school speelt.

Trainingen

Samen geven ze de training ‘Puber in huis’ voor ouders met pubers van 10 tot 14 jaar. Er start een training op 10 oktober

Wat gebeurt er biologisch, in de hersenen, wat voor effect heeft dat op het gedrag, hoe kun je met ze communiceren? Ouders vinden herkenning bij elkaar. De training is twee keer per jaar.  

KIES. Een training voor kinderen van gescheiden ouders.) Houdt de website in de gaten voor nieuwe startdata.

Weerbaarheidstraining voor kinderen. Houdt de website in de gaten voor nieuwe startdata.

Video-hometraining.

‘We maken een korte opname van een gezinssituatie, halen er stukjes uit die goed lopen. Dan kijken we samen met de ouders terug wat er gebeurt in het contact met hun kind. Juist het benadrukken van wat werkt, levert veel op’, aldus Annet.

Geen verwijzing nodig

‘We kunnen ouders zes gesprekken bieden. Ouders met kinderen van 0 tot 19 jaar kunnen zich aanmelden via ons emailadres: opvoedadviespunt.zoetermeer@kwadraad.nl, onder vermelding van de wijk waarin ze wonen, of via het Meerpunt (CJG Zoetermeer). Er is geen verwijzing nodig.’